Spoznajte nas

Odkrijte grajsko posestvo v tihožitju pašnikov in gozdov

Posestvo Grad Prestranek se razprostira sredi neokrnjene narave v bližini Postojne in svetovno poznane Postojnske jame. Edinstvena lokacija s pridihom zgodovine nudi dom islandskim konjem, obiskovalcem pa sproščujoč oddih in aktivnosti sredi narave.

Prenočite v apartmajih nad prenovljenim konjskim hlevom in pustite, da vas okoliške poti popeljejo na aktivno raziskovanje narave v družbi islandskih konjev. Restavracija v Gradu pa vas bo popeljala na doživetje okusov z edinstveno kulinarično ponudbo, ki temelji na jedeh iz ekološke pašne Angus govedine, mleka in žit iz lastne pridelave. Spoznajte ekološko kmetijstvo treh kmetij, ki se razprostira kar čez 300 hektarjev in nam omogoča edinstveno kulinarično ponudbo ter zgodovinski pomen Gradu.

Ohranjamo zgodovino in konjeniško tradicijo

Grad Prestranek je imel že v zgodovini pomembno vlogo za razvoj konjeništva. Kot del kobilarne Lipica je bil namenjen za selektivno vzrejo plemenskih žrebet za Kobilarno. Na Posestvu pa je potekalo tudi ujahovanje in treniranje jahalnih konjev za dunajski dvor.

V zgodovinskih virih je dvorec na posestvu omenjen že leta 1581. Zgradili so ga baroni Edling iz Vipave. Vpliv Gradu Prestranek na konjeništvo sega v začetek 18. stoletja, ko je leta 1728 prišel v last notranjeavstrijske dvorne komore, za potrebe hitro razvijajoče se kobilarne v Lipici. Največji pečat na posestvu je pustil Karel VI., ki je med drugim zgradil tudi štiri trakten hlev za vzrejo žrebet do četrtega leta. Med žrebeti so nato izbrali plemenske žrebce za Kobilarno Lipica, ostale konje pa so na Gradu trenirali za dvorne jahalne konje na Dunaju. Prva svetovna vojna je prekinila vzrejo konj na Posestvu. Konjeniški center z gostiščem in apartmaji kot ga poznamo danes je bil ustanovljen po letu 1991, ko je Posestvo prešlo v zasebno last, z namenom, da bi posestvo zaživelo kot nekoč. V tej stavbi se danes nahaja tudi ena največjih jahalnic v Sloveniji.

Posestvo je zelo rada obiskovala Marija Terezija, hčerka cesarja Karla VI in zanj tudi skrbela. Še danes je ohranjen njen nasad jablan, ki se imenuje po njej in ki nas vodi do ekološke kmetije.

Z islandci v prihodnost

Posestvo Grad Prestranek pridobiva nazaj vlogo, ki jo je imelo v preteklosti – kot pomembni dejavnik v razvoju konjeništva v Sloveniji. Usmerili smo se v vzrejo islandskih plemenitežev, ki so izjemni konji in so se izkazali za pomembno pasmo pri razvoju šole jahanja.

Novo vodstvo bo vodilo Posestvo Grad Prestranek, da realizira potencial, ki ga nosi skozi zgodovino in postane vodilni konjeniški center z največjo šolo jahanja islandskih konjev v Sloveniji. Na posestvu že potekajo obnove, nadgradnje in investicije v razvoj ponudbe, ki bo pripevala k zgodovinsko konjeniški tradiciji Posestva.  Želimo, da Posestvo postane celostna destinacija, ki poleg kojeništva nudi gostom sproščujočo nastanitev, kulinarično doživetje, spoznavanje kmetijske samooskrbe ter aktivno raziskovanje narave.