O nas

Spoznajte nas

Nedaleč od Postojne in svetovno znane Postojnske jame, obkroženo s travniki in gozdovi, se nahaja Posestvo Grad Prestranek. Turistični del posestva predstavlja Gostilnica z apartmaji in konjeniškim centrom ter zgodovinsko pomembnim gradom Prestranek. Kmetijski del posestva se razprostira na 300 hektarjev obdelovalnih površin, usmerjen pa je v pridelavo ekološkega mleka, žit ter vzrejo goveda Nemški črni Angus.

Zgodovina posestva

V zgodovinskih virih je bil dvorec omenjen že leta 1581. Zgradili so ga baroni Edling iz Vipave. Leta 1728 je prišel v last notranjeavstrijske dvorne komore, za potrebe hitro razvijajoče se kobilarne v Lipici. Največji pečat na posestvu je pustil Karel VI., ki je med drugim zgradil tudi štiri trakten hlev za 160 žrebet. V tej stavbi se danes nahaja ena največjih jahalnic v Sloveniji ter turistični del posestva (apartmaji in gostilnica).

Marija Terezija, hčerka cesarja Karla VI. je zelo rada obiskovala posestvo in zanj tudi skrbela. Še danes je ohranjen nasad jablan, ki se imenuje po njej in ki nas vodi do ekološke kmetije. Grad Prestranek je skupaj z okoliškimi površinami predstavljal pomemben del kobilarne Lipica. V zasebno last je prišel po osamosvojitvi Slovenije z  namero, da bi posestvo zaživelo kot nekoč.

Sedanje vodstvo je Posestvo Prestranek oživilo v zanimivo turistično destinacijo, ohranja pa zgodovinsko konjeniško tradicijo.