Vzreja islandskih konj

O pasmi

O pasmi

Čistokrvni, nezahtevni, močni, hitri in vzdržljivi, prijazni, bistri in pogumno, delavni in športni …

Islandski konji so posebneži med konji. Neusmiljena narava, spoštovanje ljudi in davni edikt, so ustvarili mogočne plemeniteže, ki so danes nepogrešljivi na kmetijah, dolgih terenskih ježah in v športu.

Čistokrvni

Posebnosti, po katerih danes slovijo islandci so zagotovili že z davnim ediktom, ki velja še danes. Edikt določa, da na Islandijo ne smejo pripeljati nobenega konj. Tako se vsak islandski konj, ki zapusti otok ne sme nikoli več vrniti nazaj na otok.

Nezahtevni

Podnebje na Islandiji je vplivalo, da so se islandci razvili v konje, ki ne potrebujejo zahtevne nege in so sposobni hitrega prilagajanja vremenskim spremembam. Pred hitrim padcem temperatur se zaščiti sam, tako da mu zelo hitro požene gosta, daljša dlaka. Islandec je konj, ki bo najbolj zdrav in srečen, če večino leta preživi zunaj.

Močni, hitri in vzdržljivi

Islandci so posebni tudi po svoji fizionomiji. Nižji konji, močnejše konstrukcije, ki pa so izredno močni, hitri in vzdržljivi. Čeprav v višino merijo le do 150 cm, lahko nosijo kar 1/3 svoje teže in v teku dosežejo 50 km/h. Njihov korak pa je trden in zanesljiv. Prav zaradi teh značilnosti so islandci nepogrešljivi v šoli jahanja. Začetnikom nudijo večji občutek stabilnosti, izkušenim jahačem pa izziv obvladovanja vseh 5-ih hodom ter užitek na dolgih terenskih ježah.

Prijazni, bistri in pogumni

Islandci imajo v svoji naravi močno vez s človekom – radi imajo bližino in dotik človeka. Imajo živahen temperament, so zelo bistri in v začetku nekoliko samosvoji. Popolnoma dozorijo okoli sedmega leta starosti. Ko enkrat pridobimo njihovo zaupanje, so za nas pripravljeni storiti zares veliko. So pogumni in se ne prestrašijo zlahka, tako da so zanesljiv konj za terensko jahanje.

Delavni in športni

Islandci so nepogrešljivi na kmetijah in v športnih disciplinah. Zaradi neplašnega značaja in moči slovijo kot izjemni delavni konji. V športnih disciplinah pa so zasloveli po svoji sposobnosti 5-ih hodov, ki jo imajo samo oni. Poleg koraka, kasa in galopa, lahko jahači islandce poženejo še v tӧlt in pass.

Vzreja

Vzreja

Rejski cilj islandskih konj na Gradu Prestranek zagotavlja ohranjanje pristnosti in čistosti pasme ter temelji na FIZO Pravilniku o reji islandskih konj FEIF in rejskem programu društva DRIKS.

Splošen cilj je vzrediti zdravega, čistopasemskega, vsestranskega, zanesljivega, učljivega in varnega konja z dobrimi, čistimi hodi in stabilnim temperamentom.

Rejski program izvajamo v sodelovanju z Baldvinom Ari Gudlaugssonom, znanim rejcem in trenerjev islandskih konj na Islandiji, na posestvu Efri-Raudilaekur. Redno uvažamo tudi nove konje z Islandije in s tem zagotavljamo pristnost in čistost pasme.

Konjeniški center Grad Prestranek je član Društva rejcev islandskih konj Slovenije, ki združuje rejce in ljubitelje islandskih konj v Sloveniji ter del svetovne skupnosti Tӧlt the World, ki združuje rejce islandcev na svetovni ravni.

Nakup islandskega konja

Nakup islandskega konja

Islandski konj je konj za ljubitelja narave in svobode. Je konj dobrega instinkta, trdnega koraka, željan bližine človeka in dela. Več o posebnostih islandskih konj …

Skrb in nega

Islandski konj je zelo nezahteven za nego. Potrebuje pašo na naravnih pašnikih ter kvalitetno seno ter vodo. Ne smemo jih preveč krmiti, saj zelo dobro izrabljajo hrano. So konji, ki potrebujejo celoletno pašo na travnikih in ne uhlevitev.

Aktivnosti

Islandec je bister delavni konj, ki potrebuje fizično in miselno zaposlitev. Poznan je po posebnem hodu, tӧlt-u, ki je za jahača najbolj udoben hod, tudi po več urah ježe.

Konji se seveda med seboj razlikujejo, zato je pomembno, da pri izbiri ustreznega konja upoštevate kaj želite z njim početi:

  • treningi jahanja,
  • terensko jahanje,
  • tekmovanja,
  • delo na kmetiji,
  • terapija s konjem.

Nakup

Na Gradu Prestranek imamo največjo čredo islandskih konj v Sloveniji. Čreda šteje okoli 70 konj – kobile, žrebeta, žrebci in ujahani šolski konji. Vsak, ki želi postati lastnik islandskega konja, je dobrodošel, da si z našim osebjem ogleda čredo, izrazi svoje želje in skupaj bomo  poiskali pravega konja. Ujahane konje lahko na uri jahanja tudi preizkusite in tako ugotovite ali bosta s konjem dober tim. Na Gradu vam lahko pomagamo tudi pri ujahovanju in treningih vašega novega konja.

Vsak konj je čipiran in ima mednarodno veljavno FEIF ID številko, s čimer izkazuje čistost pasme ter sledljivost prednikom vse do Islandije. Konj je vpisan tudi v uradni svetovni register islandskih konj, WordFengur.