Kmetijstvo

Posestvo Grad Prestranek sestavljajo tri kmetije, to so ekološka kmetija Grad Prestranek, kjer domujejo biki Angus, ekološka kmetija Orehek, kjer so nastanjene krave in telice Angus ter farma Prestranek, kjer se nahajajo krave molznice (črno-belo govedo). Skupaj obdelujemo okoli 300 hektarjev površin. Kmetije vsebujejo okoli 130 hektarjev njiv, ostalo pa predstavljajo trajni travniki in pašniki. Od leta 2010 smo vključeni v ukrep ekološkega kmetovanja, saj stremimo k trajnostnemu kmetovanju z upoštevanjem najvišjih okoljskih standardov in skrbi za živali. Na posestvu se ukvarjamo s pridelavo mleka in različnih žit (pšenica, pira, enozrnica, proso, ajda), vzrejo Angus mesne pasme govedi in prodajo plemenskih živali. V letu 2019 smo prejeli tudi certifikat za pridelavo ekološkega senenega mleka in mesa.

Eko senene črnobele krave molznice

Eko senene črnobele krave molznice

Črno bela pasma goveda je danes najbolj razširjena v svetu, predvsem v zahodni in severni Evropi, v manjših čredah pa tudi povsod drugod. Črne in bele lise ima neenakomerno razporejene po vsem telesu. Živali imamo na paši ves čas, ko to dopuščajo vremenske razmere. Prehrana živali temelji na lastni sveži in sušeni krmi. Za krmo ne uporabljamo silaže in zelo malo ekoloških dodatkov, s čimer smo v letu 2019 prejeli certifikat za pridelavo ekološkega senenega mleka. Mleko, ki ga ima ugodnejšo sestavo maščobnih kislin in boljši okus.  Iz mleka delamo tudi skuto, ki jo uporabimo za nadev v hišnih štrukljih.

Na kmetiji tudi prodajamo rodovniške črnobele odrasle krav ter teleta za nadaljnjo vzrejo.

Slovenski eko seneni črni Angus

Slovenski eko seneni črni Angus

Govedo Nemški črni Angus je mesna pasma govedi, s katero se ukvarjamo od leta 2003. Približno 100 hektarjev pašnikov je opremljenih za pašo in rejo goveda Nemški črni Angus, ki celo leto preživi na prostem. Zaradi svojega genetskega potenciala in celoletne paše je meso Angus govedi visoke kvalitete in zelo iskano med gurmani.

Na kmetiji tudi prodajamo rodovniška Angus teleta, bike in krave za nadaljnjo vzrejo.

Pridelava žit

Pridelava žit

Na njivskih površinah posestva pridelujemo različne vrste žit, kot so pšenica, pira, rž, enozrnica in ajda. Del žit je namenjen prehrani krav v mlečni proizvodnji, ostalo pa zmeljemo v moko, ki jo deloma uporabljamo pri pripravi pri jedeh v Gostilnici.

Ekološko pridelano moko je mogoče kupiti na Posestvu.

Sirarna

Sirarna

V izdelavi…

Sušilnica sena

Sušilnica sena

Naša sušilna naprava podjetja Haytec GmbH je zasnovana tako, da lahko nemoteno deluje v vsakem vremenu. Sistem je kombinacija odprtega in zaprtega kroga sušenja. V lepem vremenu deluje po principu odprtega kroga – zrak sesamo iz okolice, pri prehodu skozi sončno streho se zrak dogreje, po prehodu skozi kup sena pa zrak zapusti senik. V slabem vremenu ali preko noči sistem samodejno vklopi tako imenovani sistem zaprtega kroga – tu zrak po prehodu skozi kup sena vodimo skozi razvlažilnik zraka, ki zrak osuši in segreje, ventilator pa ga ponovno potisne skozi kup sena.

Certifikati

Certifikati